maandag 16 oktober 2017

Gemarineerde Kerstomaatjes uit De Zilveren lepel





15 oktober, 25 graden en files op weg naar zee. De kookbladen willen ons aan de pompoen en gepofte kastanjes hebben, maar ik verleng de zomer liefst zo lang mogelijk. Nog even uitstel van de warme sokken en sloffen. Dit waarschijnlijk laatste teenslipperweekend wordt het een bijzondere tomatensalade.

Het recept komt uit het Zilveren Lepel Kookschoolboek Groente, het vierde in de succesvolle reeks van de Zilveren lepel  (na uitgaven gewijd aan pizza, pasta en dolci). Het originele dikke Zilveren Lepel kookboek met meer dan 1500 pagina's (Il cucchiao d'argento) wordt in Italië  al meer dan zestig jaar verkocht en van generatie op generatie doorgegeven.

Ingrediënten voor 2 personen:
200 gram kerstomaatjes, doormidden gesneden
1 stengel bleekselderij, in dunne plakjes
5 tot 6 eetlepels extra vergine olijfolie
1 ansjovisfilet uit blik, uitgelekt en fijngehakt
1 theelepel citroensap
1 dun reepje citroenschil
1 eetlepel verse oregano, fijngehakt (of 1 theelepel gedroogde oregano)
1 teen knoflook, in dunne plakjes
zout en peper

Bereiding:

  1. Doe de tomaten in een grote kom en voeg de selderij toe.
  2. Giet de olie in een kleine kom en doe er de ansjovisfilet, het citroensap, de citroenschil, de oregano en de knoflook bij plus zout en de peper naar smaak. Klop alles met een vork en giet de saus over de salade.
  3. Dek de salade met plastic folie af en zet hem minstens twee uur in de koelkast. Verwijder de citroenschil en breng de salade voor het opdienen weer op kamertemperatuur.




Geen opmerkingen: