maandag 18 december 2017

Geroosterde spruitjes met rozemarijn en walnoten





Janneke Vreugdenhil schrijft in de NRC over kerstmaaltijd-perikelen: " Mocht u zich zorgen maken over ruimtegebrek in uw oven (bijvoorbeeld omdat u daarin tegelijkertijd vlees wilt bereiden), realiseer u dan dat de meeste grote stukken vlees gebaat zijn bij 15 – 20 minuten rust voor ze worden aangesneden. In die tijd roostert u bijvoorbeeld een bakplaat vol van onderstaande spruitjes.  En alvast een heerlijke Kerst gewenst".

Ingrediënten voor 8 personen:
1,5 kilo grote spruiten, schoongemaakt en gehalveerd
 naalden van 1 grote of 2 kleine takken rozemarijn
 olijfolie
200 g walnoten

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
  1. Hussel de spruitjes met de rozemarijn, een scheut olijfolie, een snuf grof zout en royaal versgemalen peper.
  2. Spreid ze uit over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif 12 minuten in de oven.
  3. Voeg de (hele) walnoten toe, hussel even en schuif nog 7 – 8 minuten terug, tot de spruitjes beetgaar zijn.
De walnoten worden op deze manier heel lekker bros.
Ik at de spruiten bij het konijn met appeltjes en honing. De bakplaat met spruitjes schoof ik 20 minuten voor het einde van de braadtijd van het konijn op de richel eronder en draaide de oven terug op 200 graden.

Wil je helemaal geen rekening houden met oventemperatuur of oventijd, maak dan bijvoorbeeld: http://watikgegetenheb.blogspot.nl/2015/10/basiscursus-spruiten-koken.html
uit het kookboek uit A Simply Delicious Christmas van Darina Allen.

Geen opmerkingen: