vrijdag 22 december 2017

Knolselderijpuree met Paddenstoelen





Knolselderijpuree past eigenlijk overal bij. Klassiek is de combinatie met wild, maar ook bij een gebakken scholletje is ze heel lekker. Voor de feestdagen zou deze knolselderijpuree met wilde paddenstoelen niet misstaan. Ik at het als vegetarisch hoofdgerecht - de halve schaal.

Ingrediënten voor de puree:
1 knolselderij van 350-400 gram
2 el melk
1 volle eetlepel crème fraîche
(selderij)zout, peper
Voor de paddenstoelen:
200 gr gemengde paddenstoelen
15 gr gedroogd eekhoorntjesbrood (funghi porcini)
1 grote sjalot
takje tijm
1 knoflookteen
Eventueel rode port
geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding puree:
Snij de knolselderij in dikke plakken. Schil de plakken en snij ze in blokjes van 2 à 3 cm.
Kook de knolselderij in een laagje kokend water met de melk in ca. 8 minuten gaar. Giet het kookvocht af.
Pureer de knolselderij met een staafmixer of in een keukenmachine. Roer de crème fraîche door de puree en breng deze met (selderie)zout en peper op smaak.



Bereiding paddenstoelen:
Laat de gedroogde funghi een half uurtje weken in warm water. Veeg de andere paddenstoelen schoon met keukenpapier. Haal indien nodig de onderste delen van de steeltjes eraf en breek alles in stukken. Smelt in een flinke koekenpan een klontje boter met een scheut olijfolie en bak daarin de fijngesneden sjalot een paar minuten op matig vuur. Zet het vuur hoger en doe alle paddenstoelen – minus de gedroogde – erbij. Bak ze een paar minuten, strooi er zout en peper over, roer de fijngesneden of geperste knoflook erdoor en zet het vuur iets lager. Knijp het vocht uit de gewelde paddenstoelen snij ze fijn en doe ze ook in de pan. Haal de blaadjes van de tijm en doe deze erbij en schenk een scheut port over de paddenstoelen. Laat nog even bakken en zet dan het vuur uit.

Assemblage:
Schep de puree in een goed ingevette ovenschaal (van 25 x 18 cm) en strijk ’m mooi glad. Spreid de paddenstoelen erover uit en strooi de Parmezaanse kaas erover. Zet een minuut of 20 in de oven (180 graden).
Voor de kleur kan je er nog wat peterselie of zo over strooien. 





Geen opmerkingen: